- Cum să prepari cea mai sănătoasă cafea
- În ciuda interdicției, Italia pregătește terenul pentru dezvoltarea reactoarelor nucleare
- Gigi Becali, pe listele AUR la alegerile parlamentare
- Criminalitatea în Occident, o provocare în creștere
- Promenada împărătesei Sissi și reabilitarea cădițelor cu apă termală la Băile Herculane
O nouă ediţie a romanului „Istoria iubirii” de Krauss, disponibilă în librării după premiera ecranizării în regia lui Radu Mihăileanu
Romanul „Istoria Iubirii” de Nicole Krauss a fost ecranizat de regizorul Radu Mihaileanu, cu titlul „Povestea iubirii”. O nouă ediţie a cărţii, având afişul filmului pe copertă, apărută simultan cu premiera filmului din cadrul Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF) 2017, este disponibilă în librăriile din toată ţara.
Publicat în Statele Unite in 2005, romanul „Istoria iubirii” i-a adus lui Nicole Krauss consacrarea internaţională, scriitori importanţi precum laureatul Premiului Nobel pentru literatură J.M. Coetzee sau Susan Sontag remarcând naşterea unei voci de anvergură a literaturii contemporane. „Istoria iubirii” a fost desemnată Cartea anului de Amazon.com şi s-a numărat printre cărţile finaliste la Orange Prize, Prix Femina Étranger si Prix Médicis Étranger, fiind recompensată cu William Saroyan Prize for International Literature si Prix du Meilleur Livre Étranger. Romanul a fost tradus în peste 30 de ţări, printre primele ediţii numărându-se şi cea în limba română, publicată în colecţia „Raftul Denisei“, în versiunea regretatei Antoaneta Ralian.
Romanul lui Krauss spune povestea de dragoste dintre Leo şi Alma, doi tineri evrei din Polonia pe care ororile celui de-al doilea război mondial par să-i despartă pentru totdeauna. Este o poveste din Polonia anilor '40 şi până în New York-ul zilelor noastre.
„Am citit cartea [Istoria iubirii] prin 2006, cred, şi m-au lovit forţa dramatică, povestea şi mai ales puterea dragostei. Era deja o perioadă de criză a omenirii – vedeţi toate crizele care sunt în lume, mai ales crizele politice – o lipsă de dragoste, de generozitate, de privire plină de dragoste asupra celorlalţi. Mi-am spus că trebuie să fac un film, să le spun oamenilor că mai există speranţă, mai există acest tip de dragoste extremă, romantică, împotriva tuturor crizelor, tragediilor şi conflictelor. Acesta a fost primul gând. Apoi, am regăsit în cartea lui Nicole Krauss acest dialog care se regăseşte şi în filmele mele, între istoria omenirii şi povestea intimă a personajelor, între tragedie şi comedie“, a spus Radu Mihaileanu, pentru interviul „Cand suntem îndrăgostiţi totul devine posibil“, realizat de Adina Rosetti pentru Unica.ro.